Kesän ja syksyn aikana on tullut useita uusia käyttöjärjestelmäpäivityksiä, jotka ovat oleellisesti koskettaneet myös meitä.
Käyttöjärjestelmät on hyvä pitää aina ajan tasalla, koska niiden mukana tulee useimmiten myös tärkeitä päivityksiä, esimerkiksi käytettävyyteen tai tietoturvaan liittyen. Olemme kesän ja syksyn aikana päivittäneet muun muassa Windows-käyttöjärjestelmän versioon 11, sekä Debianin, että Elementary OS:n. Seuraavassa pureudumme hetken niihin.
Windows 11
Windows 11 -käyttöjärjestelmäpäivitys ei ole vielä kaikkien saatavilla, mutta se on ollut mahdollista asentaa, jos kuulut niin sanottuun Windows Insider -ohjelmaan.
Me kuuluimme Windows Insider -ohjelmaan ja meillä oli yksi ylimääräinen HP:n kannettava tietokone, jossa oli Windows 10 asennettuna. Insider -ohjelmasta johtuen Windows 10 tarjosi tavallaan automaattisesti mahdollisuutta päivittää Windows seuraavaan versioon.
Asennus oli helppoa ja sujui täysin mutkitta. Mielestämme se ei juuri eronnut mistään muusta vähän suuremmasta Windows päivityksestä. Valitettavasti emme ehtineet juuri nauttia tästä uudesta Windowsista, koska annoimme tämän kannettavan tietokoneen ystävällemme, joka tarvitsi uutta tietokonetta.
Debian
Olemme olleet kuluneen vuoden Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjoilla, suorittaen siellä yksittäisiä tietotekniikkaan liittyviä kursseja, niin tätä varten olemme asentaneet Debian 10 -käyttöjärjestelmän Virtual Boxiin.
Debianin päivittäminen versioon 11 vaatii sen, että muokkaat sources.list tiedostoa, joka löytyy hakemistosta /etc/apt/ . Tiedostoa tulee muokata niin, että korvaat sieltä kaikki ’buster’ sanat ’bullseye’ sanalla. Tämän jälkeen korvaat vielä rivin tai kohdan, jossa sanotaan ’buster/updates’ sanalla ’bullseye-security’. Näiden muutoksien jälkeen tallennat tiedoston.
Seuraavaksi sinun tulee ajaa komento, ’sudo apt update && sudo apt upgrade && sudo apt full-upgrade’.
Jos kaikki sujui suunnitellusti, niin uudelleenkäynnistyksen jälkeen käytössäsi on Debian 11. Version voit tarkistaa esimerkiksi komennolla, ’cat /etc/debian_version’.
Elementary OS
Elementary OS:n päivittäminen ei ollut näin suoraviivaista, kuin esimerkiksi Debianin. Ensin tuli ladata levykuva (.iso tiedosto) heidän verkkosivuiltaan ja tehdä siitä boottaava USB-tikku, käyttäen esimerkiksi Rufusta.
Asennushetkellä (siitä on noin kuukausi sitten, tämän artikkelin kirjoittamisesta), asennusohjelmassa oli ’bugi’, joka tarkoitti sitä, ettei asennus tai päivittäminen sujunut aivan käden käänteessä. Jos tietokoneella oli jo joku aiempi käyttöjärjestelmä, tässä tapauksessa Elementary OS:n vanhempi versio, niin asennusohjelma jymähti levyn kirjoitukseen.
Tämän voi korjata niin, että käynnistää Elementary OS:n niin sanottuun ’demo modeen’, jolloin voit käynnistävalikosta käynnistää GParted-ohjelman. Sitten tällä GParted ohjelmalla poistat kaikki levyosioinnit tietokoneelta ja käynnistät asennusohjelman uudestaan.
Loppusanat
Vaikka kaikkien käyttöjärjestelmien päivitys oli mielestämme helppoa, niin kehoittaisimme aina ottamaan varmuuskopiot ennen päivittämistä, kun on kuitenkin aina mahdollista, ettei päivittäminen onnistu.
Käyttöjärjestelmien kuvakaappauksia voit tarkastella instagram-tililtämme.
Lue myös aikaisemmat juttumme koskien Elementary OS:ää.
- Toimenpiteet, joita suosittelemme Elementary OS:lle asennuksen jälkeen
- 5 asiaa Elementary OS:n nopeuden ja suorituskyvyn parantamiseen