Internetissä surffailu on ollut lähes jokaisen arkipäivää jo 20 vuotta. Aloitimme oman surffailumme käyttäen Netscape Navigatoria, josta luonnollisesti siirryimme Mozilla Firefoxin pariin. Selainlaajennusten avulla, selaimesta voidaan tehdä entistä enemmän käyttäjäystävällisempiä, jotta selain palvelisi juuri sinua ja sinun tarpeitasi paremmin.
Laajennuksilla on myös omat riskinsä, että niitä ei esimerkiksi kannata ladata liikaa selaimeen, koska silloin se saattaa hidastaa selainta huomattavasti ja laajennukset tulisi aina ladata luotettavasta tietolähteestä ja päivitettynä, vanhentuneet selainlaajennukset kannattaa poistaa käytöstä.
Koska emme ole suuria Googlen ystäviä, niin tästä syystä, emme myöskään käytä Google Chromea, koska emme pidä siitä ajatuksesta, että liikkeitämme verkossa seurataan, tietysti emme voi täysin tietää sitä, etteikö muutkin selaimet seuraisivat liikkeitämme. Käytämme toiminnassamme pääsääntöisesti Mozilla Firefoxia ja tämä artikkeli käsittelee sen laajennuksia, osa, jolleivat kaikki laajennukset toimi myös Google Chromella. Ja tässä artikkelissa käsitellään lähinnä yksityisyyttä koskevia laajennuksia, koska yksityisyys on lähellä sydäntämme.
- Adblock Plus – Nimensä mukaisesti Adblock Plus ’blokkaa’ sivuilla tapahtuvaa mainontaa, koska mainokset blokataan, niin sivut saattavat latautua nopeammin, mutta osa sivuista saattaa huomata, että tämä laajennus on käytössä ja niin sanotusti pakottaa ottamaan sen pois päältä, että sisältö on saatavilla.
- Facebook Container – Cambridge Analytican keräämän datan johdosta ja innoittamana syntyi selainlaajennus nimeltä Facebook Container, jonka tarkoitus on eristää Facebook muusta selaimella tapahtuvasta liikenteestä. Jolloin Facebook ei voi seurata millä sivuilla vierailet, eikä sivut voi seurata sinua takaisin Facebookiin.
- Firefox Lightbeam – Lightbeamin avulla voit visuaalisesti ja interaktiivisesti seurata vierailemasi sivustojen ja kolmanten osapuolten suhteita.
- Ghostery – Ghostery on Adblock Plussan kaltainen laajennus, joka blokkaa mainoksia, estää seurannan, sekä sen avulla sivut latautuvat nopeammin.
- HTTPS Everywhere – Nimensä mukaisesti laajennus yrittää ja pyrkii salaamaan kaiken liikenteesi verkossa, TLS:n ja HTTPS-protokollan avulla.
- Privacy Badger – Blokkaa vakoilevat mainokset, sekä ’näkymättömät’ seuraajat.
Huomioitavaa tässä on se, että listalla on nyt mainittu kolme laajennusta, jotka estävät mainostusta, niin välttämättä ei kannata tai tarvitse pitää aivan kaikkia laajennuksia päällä. Mielestämme yksikin riittää, se on vähän sama kuin pitäisit kolmea virustorjuntaohjelmistoa päällä, että ne tavallaan saattavat poissulkea toinen toisensa ja selaimista puhuttaessa, selailu hidastuu, kun taas virustorjuntaohjelmistoista puhuttaessa, tietokoneesi hidastuu.