Tietoturva ja yksityisyys on aina ollut yksi tietokoneiden, älypuhelinten ja tablettien kulmakivistä, varsinkin silloin kun ne on yhdistetty internettiin. Toisaalta tänä päivänä kun alamme puhua jo esineiden internetistä (IoT), niin sanotuista älykodeista, niin tietoturva ja yksityisyys ainoastaan korostuu, koska internetiin saatetaan kytkeä jääkaapit, leivänpaahtimet, lasten lelut, ynnä muut.  Niin se olisi ikävää, jos sinua vakoiltaisiin esimerkiksi Barbie-nukkeen asennetun web-kameran kautta.

Turvaa tietoturvasi ja yksityisyytesi täysin ilmaiseksi.

Turvaa tietoturvasi ja yksityisyytesi täysin ilmaiseksi.

Tässä artikkelissa pureudumme siihen, miten turvaat tietoturvasi ja yksityisyytesi kannettavissa- ja työpöytäympäristöissä, jossa pyörii Windows 7/8.1/10 -käyttöjärjestelmä. Osa ohjelmistoista löytyy myös Google Playsta, joten voit asentaa ne myös Android-ympäristöihin.

  • Avast Antivirus – Virustorjuntaohjelmisto Avastilta, joka on mielestämme pärjännyt varsin hyvin erinäisissä testeissä ja muistaaksemme palkittukin niistä. Ehdottomasti yksi parhaista ilmaisista virustorjuntaohjelmistoista.
  • Glasswire Firewall – Kevyt palomuuriohjelma, jolla voit myös kätevästi tarkkailla tietoliikennettäsi.
  • Malwarebytes – Ilmainen ohjelmisto torjumaan viruksia, adwarea, spywarea, tietojen kalastelua, malwarea ja ransomwarea.
  • Malwarebytes adwcleaner – Ilmainen ohjelma, joka poistaa tehokkaasti kaiken turhan tietokoneeltasi ja haistaa myös tehokkaasti kaikki ohjelmat ja ohjelmistot, joita et välttämättä tietokoneellasi halua pitää, mutta varoituksen sana. Tämä ohjelmisto saattaa olla niinkin tehokas, ettei tietokoneesi käynnisty enää uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Toisin sanoen, pitää vähän tietää mitä tekee. Mutta ei huolta, meilläkin on tietokoneet aina uudelleenkäynnistyneet, vaikka ohjelmaa olemme käyttäneetkin.
  • CCleaner – CCleaner on tehokas työkalu poistamaan kaikki turhat ja tarpeettomat tiedostot ja pitämään Windows-rekisterisi siistinä.

Kaikista näistä ohjelmistoista, ohjelmista löytyy myös maksullinen versio, paitsi adwcleaneristä ei tada löytyä, mutta ilmaisversioilla pärjää varsin hyvin. Tästä eteenpäin, pitäkäähän tietokoneenne puhtaana.

Osana parempaa tietoturvaa ja yksityisyyttä on tottakai pitää käyttämänne järjestelmät ajantasalla, eli päivitettyinä. Se ei välttämättä riitä, että pidät tietokoneesi ajantasalla, vaan ’vika’ saattaa löytyä esimerkiksi käyttämästänne modeemista, reitittimestä tai mistä tahansa laitteesta, joka on kytketty internetiin, ja usein miten oli kyse sitten modeemista, reitittimestä tai mistä tahansa laitteesta, näihin kannattaa vaihtaa AINA salasana, koska oletussalasanoja on niin vaikea arvata.

Happy hunting!