Moni varmaan kysyy itseltään tai kavereiltaan, että mikä ihmeen VPN? VPN tulee sanoista Virtual Private Network, ja sen avulla voidaan luoda ns. näennäisesti yksityinen verkko, verkon yli. Jolloin piilotat oman IP-osoitteesi ja samalla voit vaihtaa omaa geo-lokaatiota ja tämän ansioista voit lukea esimerkiksi verkkolehteä, joka on tavallaan blokattu sen takia, että IP-osoitteesi osoittaa tiettyyn maahan. Tämä sama ongelma oli esimerkiksi Yle areenassa ongelmana, jos olit ulkomailla ja halusit katsoa areenaa, niin se ei onnistunut, kun areena tunnisti, että IP-osoitteesi on ulkomailla. Tästä ongelmasta on meidän mielestämme nyt päästy jo eroon tai että vähintään Yle areena toimii euroopan alueella.

Hide your ass -- eli toisin sanoen, pidä takamuksesi piilossa verkossa.

Hide your ass — eli toisin sanoen, pidä takamuksesi piilossa verkossa.

VPN:n on olemassa lukuisia ilmaisia palveluita ja/tai ohjelmia, mutta tässä artikkelissa käsittelemme yhtä, eli OpenVPN:n ja VPNBookin yhdistelmää.

  • OpenVPN – Tarvittava ohjelma VPN-yhteyden muodostamiseen.
  • VPNBook – Tarvittavat IP:t ja portit yhteyden muodostamiseen.

Mutta kuten tietoviikko tästä kirjoitti, niin ilmainen ei ole montaakaan kertaa ilmainen. Nyt ei välttämättä puhuta tästä yhdistelmästä, mutta useat ilmaiset VPN:ää tarjoavat yritykset myyvät tietosi eteenpäin, koska jollakinhan se on tuettava kannattavaa liiketoimintaa.

Meidän suositus on käyttää F-Securen Freedomea, joka on tietysti maksullinen ohjelma, vuodessa noin 50 euroa, mutta on se varmasti sen arvoista.

Mutta mikä ilo suomalaiselle sitten on VPN:n käytöstä, esimerkiksi näet kaikki jääkiekon MM-kilpailut täysin ilmaiseksi, ainakin tähän päivään asti, mutta valitettavasti ilman Mertarannan selostusta.