Kuten moni jo teistä tietää, niin olemme innostuneet Raspberry Pi:stä ja sen mahdollisuuksista ja siitä, että mitä kaikkea sillä voi tehdä. Sen voi laittaa esimerkiksi louhimaan kryptovaluuttoja.
Alkuun pääseminen
Periaatteessa tämän vaiheen voi ohittaa, mutta ennen kuin voit aloittaa louhimisen, niin sinun täytyy luoda käyttäjätili ’mining pooliin’. Tässä esimerkissä käytämme NiceHash:ia.
Tässä vaiheessa voit laittaa jo laittaa cpuminer-multin lataukseen. Cpuminer-multi on se ohjelma, joka toteuttaa louhinnan.
Ennen louhinnan aloittamista meidän tulee kuitenkin asentaa ne paketit Raspberry Pi:lle, joita louhintaohjelma tarvitsee. Sinun tulee ainakin asentaa seuraavat paketit, että louhintaohjelma toimii oikein.
sudo apt install git automake autoconf libcurl4-openssl-dev libjansson-dev libssl-dev libgmp-dev
Seuraavaksi sinun tulee asentaa cpuminer-multi, se onnistuu seuraavilla komennoilla. Ensin sinun tulee toki siirtyä hakemistoon, jossa cpuminer-multi sijaitsee ja muista myös tarkistaa, että sinulla on riittävät oikeudet komentojen suorittamiseen (chmod +x).
sudo ./autogen.sh
sudo ./configure
sudo ./build.sh
Onneksi olkoon. Olet nyt asentanut ensimmäinen louhintaohjelmasi Raspberry Pi:lle. Testataan vielä, että ohjelma toimii. Ohjelman toimivuuden voi testata niin, että kun olet cpuminer-multi hakemistossa, niin anna seuraava komento, mutta muista vaihtaa louhintaosoitteesi.
./cpuminer -a scrypt -o stratum+tcp://scrypt.eu-west.nicehash.com:3333 -u <louhintaosoitteesi>
Jos edellä mainittu komento ei jostakin syystä toimi, niin voit käydä tarkistamassa asetuksiasi NiceHashin sivuilta.
Loppusanat
Tämä opas ei ole mitenkään täydellinen, eikä edes tähtää siihen. Sen tarkoituksena on ainoastaan auttaa alkuun pääsyyn, jos kryptovaluuttojen louhinta kiinnostaa. Toisaalta, jos sait oppaan avulla louhintaohjelman asennettua Raspberry Pi:lle, niin samoilla ohjeilla saat sen toimimaan myös esimerkiksi Debianilla tai Elementary OS:lla.
Jos taas haluat louhia esimerkiksi Windows-käyttöjärjestelmällä, niin sitten suosittelemme käyttämään NiceHashilta saatavia louhintaohjelmia, kunhan muistat kytkeä virustorjuntaohjelmiston pois päältä, koska ne tulkitsevat useimmiten tällaiset louhintaohjelmat viruksiksi.
On myös huomioitavaa, että jos louhit Raspberry Pi:llä, niin Raspberrylle on hyvä olla joko aktiivi- tai passiivijäähdytys, koska sen prosessorin lämmöt nousevat louhittaessa.