Olemme tässä jo hyvän aikaa naureskelleet tietoviikolle (lyhyemmin, Tivi), koska he ovat jo pitkän aikaa uutisoineet pilvipalveluista ja heidän otsikoissaan on aina ollut sellaista kevyttä tulkinnanvaraa, että puhutaanko nyt tietotekniikasta vai jostakin aivan muusta, mutta ajattelimme kirjoittaa samasta aiheesta ja meidän näkökannastamme, siitä mitä me olemme asiasta mieltä.

 

Pilvipalvelut kotikäytössä.

Pilvipalvelut kotikäytössä.

Pilvipalveluista noin yleensä, niin se on ollut sellainen ’trendi’, joka on jatkunut jo 5-10 vuotta, että tallenna tiedostosi pilveen, niin ne on aina sinun saatavilla, tyyliin, siellä missä on verkkoyhteys, siellä ovat myös tiedostosi.

Kotikäyttöä ajatellen, niin miksi et ottaisi tärkeistä tiedostoistasi varmuuskopiota esimerkiksi USB-tikulle ja heittäisi tikkua sinne yöpöytälaatikon perukoille, siellä ne ovat ainakin turvassa. Muutenkin varmuuskopiointia ei pidä koskaan vähätellä.

Sitten tuli pilvipalvelut, joka tarkoitti myös sitä, ettei niitä USB-tikkuja tarvinnut enää raahata mukana, vaan kun haluamasi tiedostot olivat jo ”valmiiksi pilvessä”, oli mukavaa lähteä tekemään esimerkiksi esitelmää suuren yleisön eteen, kun pystyit nappaamaan esitelmäsi suoraa verkosta. Ja, että tiedostosi olivat salasanan takana, mutta silti suosittelisimme aina, jos vain mahdollista, niin ”kaksisuuntaista tunnistautumista”.

Pilvipalveluita on tietysti ja tottakai monenlaisia (kuten esimerkiksi heroku), mutta tässä artikkelissa puhumme siitä, mikä nyt ehkä eniten kotikäyttäjiä koskee, eli siitä miten saat tiedostosi tallennettua pilveen.

Meidän mielestämme kärkisijat pilvipalvelut kotikäyttöön -kategoriassa jakaa Google Drive, sekä Dropbox, mutta Microsoftilla sekä Applella on vastaavanlaiset palvelut olemassa, jos emme aivan väärässä ole.

  • Google Drive – ilmeisemmin hyvin salattu. Perus, ilmaiskäyttäjälle 10-15 Gt tilaa, ja jos sattuu omaamaan Android-älypuhelimen, niin menevät ihan yksi yhteen. Paitsi Googlen tuntien, he seuraavat joka liikkeitäsi.
  • Dropbox – ei niin hyvin salattu, eikä ilmaiskäyttäjälle tarjota kuin noin 5 Gt tilaa, tottakai tämäkin toimii hyvin androidin älypuhelimissa.
  • Microsoft OneDrive (Azure) – salauksesta ei voi mennä takuuseen, mutta tarjoaa noin 5 Gt tilaa ja niin, onko mitään Windows puhelimia enää olemassakaan.  Sitten kun päästään Windows 10:n yksityisyysasetuksiin, niin emme hirveästi luottaisi tähänkään.
  • Apple – Applella on tietysti omansa, eli iCloud, mutta Applen tuotteista emme tiedä tuon taivaallista, koska ne eivät ole koskaan koskeneet tai koskettanut meitä. Meillä on ihan eri ”skene”.

Edellämainitut pilvipalvelut löytyvät esimerkiksi googlettamalla.

Mutta meidän valintamme on tällainen mustahevonen nimeltä (Kim Dotcomistakin tunnettu) Mega, 50 Gt tilaa, salauksella ja nyt tuki on tullut myös älypuhelimille, että esimerkiksi Androidilla toimii vallan mainiosti.