Emme tässä artikkelissa puhu virtuaalilaseista, vaikka se tällä hetkellä onkin ’kuuminta hottia’, puhumme käyttöjärjestelmien virtualisoinnista, yhdellä kannettavalla tai pöytäkoneella. Virtualisoinnin avulla voit siis käytännössä ajaa toista käyttöjärjestelmää toisen päällä, ilman, että sinun tarvitsee pelätä, että tietokoneesi ’boot sequence’ menisi esimerkiksi rikki. Tämä on siitä hyvin kätevää, että jos haluat tutustua esimerkiksi Linux-ympäristöön, niin silloin sinun ei tarvitse pelätä, että mikään menisi rikki tietokoneestasi, ja ettet pääsisi enää palaamaan Windows-ympäristöön, jos Linuxin asennuksen kanssa on jokin mennyt vikaan.

 

Parhaimmillaan voit ajaa vaikka kolmeakin käyttöjärjestelmää kerralla. Jos haluat esimerkiksi ’pentestata’ vanhaa Windows XP:tä Kali-Linuxilla, kunhan muistat liittää nämä kaksi virtuaaliseen verkkoon, ettei Kalilla antamasi komennot lähde oikeasti verkkoon, kun siitä saattaa tulla jatkossa vähän sanomista.

Virtualisointiin tietysti tarvitset sovelluksen, jonka avulla tämä on mahdollista ja mielestämme Oraclen VirtualBox on oiva työkalu tähän.

Jos taas etsit kevyempää ratkaisua, esimerkiksi käyt vierailemassa arveluuttavilla sivustoilla, niin silloin suosittelemme hiekkalaatikkoa, aka. sandboxausta. Tämä hiekkalaatikko luo tavallaan virtuaaliset raamit sovelluksille, missä niitä ajetaan, niin olet turvassa esimerkiksi ransomwarelta ja mahdolliset muutokset eivät tule voimaan käyttöjärjestelmässäsi.

Silti suosittelemme, jos tällaisilla arveluuttavilla sivuilla käyt, niin käytä selailuun TOR-selainta.