Otsikko kertoo tästä jo melkein sen oleellisen, sillä miten me aikoinaan tutustuimme Webminiin alkoi jo joskus vuonna 2005, eli samoihin aikoihin, kun pöytälaatikkoyrityksemme perustettiin. Webmin on siis Unix- ja Linux-pohjaisten järjestelmien hallintajärjestelmä, joka toimii web-selaimella.

Webminin Controlpanel

Webminin Controlpanel

 

Webmin on ehkä sinällään suunnattu järjestelmävalvojien käyttöön, mutta se tarjoaa myös oivan työkalun heille, jotka haluavat tutustua Unix- ja/tai Linux-järjestelmiin tarkemmin. Webminin omilla kotisivuilla mainitaan, että Webmin toimii käyttämällä mitä tahansa ’nykyaikaista’ verkkoselainta, ja jonka avulla voit määrittää käyttäjätilejä, Apachea, DNS: ää, tiedostojen jakamista ja paljon muuta.

Miksi sitten suosittelemme Webminiä jo aloitteleville Unix- ja Linux-käyttäjille? Koska Unix- ja Linux-ympäristöt eivät ole täysin samanlaisia kuten Mac- tai Windows-ympäristöt, niin aloittelijoille saattaa olla hankalaa esimerkiksi selvittää mitä prosesseja on parhaillaan käynnissä. Webmin tarjoaa esimerkiksi tällaisiin ongelmiin oivan työkalun, mutta tottakai suosittelemme, että olit sitten kuinka uusi Unix- ja Linux-maailmassa tahansa, niin ensimmäisenä sinun tulee opiskella hakemistopuun rakenne, Terminal ja komentojen antaminen Terminalissa huolella.

Webminin kotisivut löytyvät täältä,

Asennusohjeet Ubuntulle löytyvät täältä,