Suorituskykyä voi aina nostaa ostamalla kokonaan uuden tietokoneen, mutta aina se ei ole mahdollista. Tässä oppaassa käymme läpi asioita, joita muuttamalla voit nostaa nykyisen tietokoneesi suorituskykyä.

Käynnistävalikon läpinäkyvyys

Käynnistävalikon läpinäkyvyyden poistaminen nostaa hieman suorituskykyä. Se onnistuu asetukset |mukauttaminen | värit -kohdasta ja valitsemalla läpinäkyvyystehosteet ei käytössä. Tämä asetus vaikuttaa myös tehtäväpalkkiin

Läpinäkyvyystehosteet.

Erikoistehosteet

Windows 10:ssä on paljon erikoistehoisteita, esimerkiksi silloin kun siirrät ikkunoita työpöydällä, niin niihin liittyy tietynlainen animointi, sekä varjostukset. Tällaiset erikoistehosteet saat pois käytöstä, kun klikkaat käynnistäpainiketta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla järjestelmän. Sitten lisäasetuksista löytyy kohta järjestelmätiedot.

Järjestelmän asettaminen parhaaseen suorituskykyyn.

Täältä valitaan järjestelmän lisäasetukset | lisäasetukset ja suorituskykykohdan asetukset. Täältä voit sitten valita esimerkiksi parhaan suorituskyvyn.

Automaattisesti käynnistyvät ohjelmat

Monta kertaa tietokone saattaa käynnistyessään käynnistää myös sellaisia sovelluksia, joita sen ei välttämättä tarvitsisi käynnistää. Tällaiset sovellukset sitten vievät turhaa resursseja tietokoneelta. Kun klikkaat käynnistäpainiketta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla tehtävienhallinnan ja käynnistysvälilehden, niin täältä pääset valitsemaan automaattisesti käynnistyviä sovelluksia.

Tehtävienhallinta | käynnistyvät ohjelmat.

Vianmääritys

Tämä ei välttämättä suoranaisesti vaikuta tietokoneesi suorituskykyyn, ellei sitten ole varsinaista ongelmaa. Tämä on hyvä tietää, että Windows 10:ssä on sisäänrakennettu vianmääritys ja että mistä sen tarvittaessa löytää. Avaamalla asetukset | päivittäminen ja suojaus | vianmääritys ja muut vianmääritykset.

Windows toimintakuntoon vianmäärityksen avulla.

Käynnistysajan muuttaminen

Jos tietokoneessasi on ollut esimerkiksi jonkinlaisia ongelmia, esimerkiksi sähköt menneet poikki, niin tietokone saattaa tarjota sinulle käynnistysvalikkoa, josta voit valita käynnistyksen esimerkiksi vikasietotilaan. Tätä valikon esillä oloaikaa pääset muokkaamaan kun klikkaat käynnistäpainiketta hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla järjestelmän. Sitten lisäasetuksista löytyy kohta järjestelmätiedot. ja valitsemalla järjestelmän lisäasetukset ja välilehden lisäasetukset. Sieltä löytyy kohta käynnistys ja palautuminen ja asetuksiin pääset klikkaamalla asetukset-painiketta.

Tietokoneen käynnistysajan tai valikon näkyvyyden ajan asettaminen.

Oletuksena valikko on näkyvillä 30 sekuntia, niin sen voi huoletta vaihtaa esimerkiksi 10 sekuntiin.

Vihjeiden ottaminen pois käytöstä

Windows 10 yrittää kaikin puolin helpottaa käyttöjärjestelmän käyttöä, niin välillä se saattaa tarjota sinulle vihjeitä, että mitä kannattaisi tehdä. Nämä vihjeet voi ottaa pois käytöstä seuraavasti, asetukset | järjestelmä | ilmoitukset ja toiminnot ja ruksi pois kohdasta, Hae vinkkejä, vihjeitä ja ehdotuksia käyttäessäsi Windowsia.

Vihjeiden ja vinkkien ottaminen pois käytöstä.

Levyn uudelleenjärjestäminen

Englanninkielellä tämä levyn uudelleenjärjestäminen on jotenkin luontevammin ilmaistu ”Disk Cleanupilla”, mutta tiettyjä sanoja on hankala kääntää englannista suomeksi tai päinvastoin. Tämä on siis työkalu, jolla voi turvallisesti poistaa tarpeettomia tiedostoja tietokoneelta tai esimerkiksi isompien Windows-päivitysten yhteydessä tulevat windows.old -hakemistot turvallisesti C-asemalta tai millä asemalla Windows onkaan asennettu. Tämä löytyy ihan käyttämällä tehtäväpalkin hakutoimintoa ja kirjoittamalla siihen järjestä uudelleen. Sitten sovellus kysyy ensin, että mikä asema halutaan uudelleen järjestää.

Levyn uudelleenjärjestämiseen tarkoitettu sovellus, joka puhdistaa tarpeettomia sovelluksia.

Tarpeettomien sovelluksien poistaminen

Tämä nyt on oikeastaan ihan itsestään selvyys, joka kannattaa aina tehdä kun on ostamassa uutta tietokonetta tai kun sen on jo ostanut, että poistaa sieltä kaikki tarpeettomat sovellukset ja jos et ole jostakin sovelluksesta aivan varma, niin hakukoneet on siihen oiva työkalu millä voi tarkistaa, että mikä sovellus on ja mitä se tekee. Nämä löytyvät asetuksista, kohdasta sovellukset.

Lista asennetuista sovelluksista.

Virranhallinta-asetukset

Virranhallinta-asetukset koskevat nyt pääsääntöisesti kannettavia tietokoneita. Toisaalta, jos haluaa että kannettava tietokone toimii mahdollisimman pitkään tai kauan pelkällä akun varauksella, niin kannattaa asettaa virrankäyttösuunnitelma virransäästötilaan. Asetuksiin pääset, kun klikkaat hiiren oikealla käynnistäpainiketta ja valitsemmalla virranhallinta-asetukset, sieltä virran lisäasetukset ja luo virrankäyttösuunnitelma.

Virrankäyttösuunnitelman luominen

Hakujen indeksoinnin käytön poistaminen

Hakujen indeksointi voi syödä paljon järjestelmän resursseja, varsinkin vähän vanhemmilla tietokoneilla, mutta jos tekee paljon hakuja, niin sitten tämä ei koske teitä, sillä osa hauista tulee olemaan ainoastaan hitaampia. Hakujen indeksoinnin löydät kirjoittamalla tehtäväpalkin hakupalkkiin index ja valitsemalla kohdan, Valitse mitkä tiedostot ja kansiot indeksoidaan.

Windows hakujen indeksointi

Voit halutessasi mukauttaa hakusijainteja tai sitten jättää halutessasi jonkin hakemiston kokonaan pois indeksoinnista.